Fundația Löwendal îşi propune valorificarea și promovarea creaţiei scenografului și pictorului George baron Löwendal, o figură marcantă a lumii artistice românești interbelice și postbelice, cât și sprijinirea şi încurajarea artelor contemporane. În acest sens produce și organizează proiecte curatoriale, editoriale și educaționale în domeniile artelor vizuale și ale spectacolului, în parteneriat cu organizații și instituții culturale din țară și străinătate.
Fundația Löwendal este organizatorul Concursului Național de Scenografie George Löwendal, un proiect unic în România și un brand exclusiv Löwendal. Concursul se adresează studenţilor de la secţiile de scenografie (licenţă şi masterat), precum şi tinerilor absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (UNARTE), Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) și Universităţii de Arte din Târgu-Mureș (UAT).
Fundația Löwendal susține arta!
Fundația Löwendal, producător de proiecte și programe culturale
Proiecte curatoriale
Expoziția de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu (iunie-iulie 2012)
Expoziția „George Löwendal, Un aristocrate sous les feux de la rampe” , Palatul Béhague Paris (noiembrie 2011)
Expoziția Dan Nemțeanu – “Printre cărți, printre culori” , Fundația Löwendal (noiembrie 2011)
Expoziție de scenografie „George Löwendal – Un aristocrat în luminile rampei”, Muzeul Național Brukenthal Sibiu (mai–iunie 2011)
„Expoziția George baron Löwendal. Redescoperirea unui mare scenograf european de la începutul sec. al XX-lea”, ICR Praga din cadrul Nopții Albe a Muzeelor Pragheze și a Cvadrienalei de scenografie și arhitectură – Praga 2011 (iunie 2011)
Expoziția „George Löwendal – In contextul avangardei europene din prima jumatate a secolului XX”, Fundația Löwendal (mai 2010)
Proiecte editoriale
George Löwendal – un aristocrat in luminile rampei // George Löwendal, an Aristocrat in the Limelight
Albumul, publicat la Editura Institutului Cultural Român (ICR) în două ediţii, în limba romană şi în limba engleză, invită la redescoperirea unui artist vizionar, reflectând impactul operei sale nu doar în epocă ci şi în contextul teatrului de astăzi (sunt elocvente mărturiile semnate de regizorul Matthias Langhoff și scenografii Vittorio Holtier şi Dragoş Buhagiar). Detalii de la lansare aici.
Proiecte educaționale (cursuri, ateliere, burse și rezidente)
Concursul Național de Scenografie George Löwendal este un proiect unic în România și un brand exclusiv Löwendal. Se adresează studenţilor de la secţiile de scenografie (licenţă şi masterat), precum şi tinerilor absolvenţi cu vârsta sub 30 de ani ai Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (UNARTE), Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC) și Universităţii de Arte din Târgu-Mureș (UAT).
Detalii pentru edițiile anterioare: 2010, 2011, 2012, 2013
Cursuri și ateliere
Fundația Löwendal organizează ateliere de teatru, artă și arhitectură, cursuri de ceramică, desen și pictură și educație muzicală în cadrul spaţiului Fundației Löwendal, în universul artistic creat de pictorul George Löwendal, copiii fiind înconjuraţi de lucrările de pictură şi grafică ale acestuia (urmăriți link-urile pentru programul de înscriere și desfășurare).
Fundația Löwendal, partener și organizator
Fundația Löwendal sprijină şi încurajează artele contemporane prin derularea de proiecte multidisciplinare în parteneriat cu organizații și instituții culturale din țară și străinătate.
Lansări
Revista ARTA primul număr (februarie 2011)
Revista Lettre Internationale, numărul 75 (noiembrie 2010)
Revista Alternatives théâtrales, editată de Asociația Alternatives théâtrales, Bruxel 2010. Ediţie dedicată Teatrului românesc.
Conferințe, dezbateri
Dezbatere „Starea teatrului românesc”, moderată de Cristina Modreanu (noiembrie 2010)
Conferință „20 de ani de directorat artistic”, Tompa Gábor (noiembrie 2010)
Conferință „Contradictii: factorul politic în teatru”, susținută de regizorul Alexander Hausvater (noiembrie 2010)
Conferinţa despre Krzysztof Warlikowski și lansare de carte: „Krzysztof Warlikowski – Teatrul sfâşiat”, susţinută de George Banu şi Piotr Gruszczyński
Conferință susținută de Matthias Langhoff, regizorul spectacolului „Măsură pentru măsură” prezentat în Premiere FNT
Conferință „Teatrul privit de aproape”, susținută de George Banu, și lansarea volumului „Trilogia îndepărtării”, editura Cartea Românească (octombrie 2011)
http://www.lowendal.ro/fnt-2013/