Dan Nemteanu si viziunea sa scenografica

Lansare carte „Dan Nemțeanu şi viziunea sa scenografică” de Ion Cazaban. Vernisajul expoziţiei Dan Nemțeanu „Printre cărţi, printre culori”

Dan Nemteanu si viziunea sa scenograficaFundaţia Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi” şi Fundaţia Löwendal vă invită, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, vineri, 4 noiembrie 2011, ora 15, la sediul Fundaţiei Löwendal (P-ta Gh. Cantacuzino nr. 1, București) la evenimentul de lansare a volumului „Dan Nemțeanu şi viziunea sa scenografică”, de Ion Cazaban urmat de vernisajul expoziţiei „Printre cărţi, printre culori” a artistului Dan Nemțeanu.

Prezintă: criticul de teatru Adrian Mihalache, scenograful şi regizorul Ion Truică şi autorul volumului, istoricul şi criticul de teatru Ion Cazaban.

În deschidere va fi prezentat un scurt film cu mărturii inedite despre pictorul şi scenograful George Löwendal, mărturii aparţinând foştilor săi studenţi: Dan Nemțeanu, Sanda Nițescu, Ariana Nicodim, Leontina Mailatescu, Nae Saftoiu și Sabin Bălașa.

Dan Nemțeanu, aflat la Malmö (Suedia), va intra într-un dialog telefonic cu publicul expoziţiei sale.

Volumul, editat cu sprijinul UNITER, apare în colecţia de monografii „Galeria teatrului românesc” editată de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” şi constituie portretul unuia dintre cei mai importanţi scenografi afirmaţi în ultimele decenii, totodată un excelent grafician şi pictor. Remarcat încă din pleiada scenografică a reteatralizării, Dan Nemțeanu a semnat, până la stabilirea sa în Suedia (1975), decorurile şi costumele la peste 80 de spectacole. Lui i se datorează scenografia primelor montări naţionale ale unor piese de Bertolt Brecht (Cercul de cretă caucazian, Dispariţia lui Galy Gay) şi Eugen Ionescu (Rinocerii, Scaunele, Ucigaş fără simbrie).

Dan Nemțeanu activează în Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia. A fost profesor de scenografie în SUA, la Iowa University. I-au fost dedicate expoziţii de scenografie în ţară şi în străinătate, iar în 2009 i s-a acordat Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Bogat ilustrată, cartea cuprinde o „autobiografie de artist”, de la intervalul formării („în umbra” lui W. Siegfried şi a lui Toni Gheorghiu) până la perioada de 15 ani petrecută la Teatrul de Comedie şi colaborarea strânsă, la un şir de spectacole memorabile, cu Lucian Giurchescu (continuată pe scene scandinave), un studiu critic, precum şi o serie de mărturii ale celor care l-au cunoscut şi cu care a lucrat în Suedia şi SUA.

Parteneri media:

teatrul azi

senso tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.