Concursul National de Scenografie George Lowendal, ediția a-II-a, 2011

Onorând tradiția familiei Löwendal de a încuraja tinerele talente în domeniul plastic și teatral, Fundația Löwendal organizează anual Concursul Național de Scenografie George Löwendal”, un proiect unic în România și un brand exclusiv al Fundației Löwendal.

Concursul îşi reafirmă principala sa misiune, aceea de a începe un dialog între opera teatrală a lui George Löwendal, extrem de originală şi novatoare în contextul primei jumătăţi a secolului XX, şi preocupările noilor generaţii de scenografi.

Concursul se adresează studenţilor de la secţiile de scenografie (licenţă şi masterat), precum şi tinerilor absolvenţi cu vârsta sub 30 de ani ai Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (UNARTE), Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC), Universităţii de Arte din Târgu-Mures (UAT) şi Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti (UAUIM).

 

Tema Concursului Național de Scenografie 2011, ediția a II-a

Tema concursului din acest an constă în realizarea concepţiei scenografice – decor şi costume – pentru Căsătoria de Nikolai Vasilievici Gogol, piesă montată în anul 1925, la Teatrul Central din Bucureşti, cu memorabilele decoruri şi costume care aveau să-l impună pe tânărul George Löwendal drept unul dintre cei mai străluciţi scenografi ai epocii (pentru mai multe informaţii, vezi albumul „George Löwendal, un aristocrat în luminile rampei”, editat de Institutul Cultural Român şi Fundaţia Löwendal, Bucureşti, 2011, pp. 61 şi 72–82).

Calendar concurs

Înscrieri Concurs: 13 mai – 13 noiembrie 2011
Participare workshop: 17 noiembrie sau 28 noiembrie 2011
Predare proiect complet: 28 noiembrie – 13 decembrie 2011
Jurizare: 13 -15 decembrie 2011
Ceremonia de premiere: 15 decembrie 2011, ora 17.00

 

Premii acordate:

Premiul I – 500 Euro
Premiul II – 400 Euro
Premiul III– 300 Euro

Mențiune – 200 Euro

Marele Premiu de Scenografie „George Löwendal”, în valoare de 600 Euro, se va acorda celei mai originale abordări a temei propuse.

 

Condiţii de înscriere

1. Studenţi, masteranzi sau tineri absolvenţi (sub 30 de ani) ai UNARTE, UNATC, UAT şi UAUIM.
2. Data limita de înscriere (formular mai jos) : 13 noiembrie 2011, ora 18
3. Participare obligatorie la workshop: 17 şi 28 noiembrie 2011
4. Predare proiect complet: 13 decembrie 2011

 

Formular de înscriere (dată limită 13 noiembrie 2011)

Descărcați aici

Trimiteți-l completat pe pe adresa <fundatia@lowendal.ro> cu subiectul „Înscriere concurs scenografie 2011″ .

Formularele incomplete nu vor fi luate în considerare.

Workshop cu Sanda Manu
La invitaţia Fundaţiei Löwendal, doamna Sanda Manu, reputata regizoare şi excepţională profesoară a mai multor generaţii de actori, va susţine în zilele de 17 şi 28 noiembrie 2011 un workshop pentru toţi cei înscrişi la „Concursul Naţional de Scenografie George Löwendal”. Obiectivul acestui workshop este familiarizarea concurenţilor cu dramaturgia lui N. V. Gogol şi, în special, cu piesa Căsătoria, pe baza analizei dintr-o perspectivă complexă (actoricească, regizorală şi scenografică) a multiplelor modalităţi în care poate fi abordat acest text.

Cunoaşterea (lectura prealabilă) a piesei este o condiţie obligatorie pentru participarea la workshop.

 

Proiect complet (dată limită 13 decembrie  2011)

Fiecare concurent va prezenta un dosar cu proiectul complet, conținând:
– planșe reprezentând schiţe de atmosferă, schiţe de costum pentru personajele principale, desene tehnice (plan cotat, desfăşurări, detalii mobilier, etc.) care să se limiteze la o suprafaţă de simeza de 1,50 x 1,50 m
– o machetă a decorului la scara 1:20 construită pe un suport rigid (PALsau MDF), cu dimensiunile maxime de 50 x 70 x (H) 40cm.
Sunt acceptate pentru susţinerea conceptului (iluminare, efecte vizuale, proiecţii etc.) fotografii / printuri format A5.

Concurenţii vor lua în considerare planul scenic al Teatrului Odeon din Bucureşti – Sala Majestic; documentaţia tehnică necesară va fi pusă la dispoziţie de către Fundaţia Löwendal.

Facilități înscriși

Informaţiile necesare documentării despre activitatea şi opera artistului George Löwendal se pot obţine aici sau la sediul Fundaţiei Löwendal din P-ta Gh. Cantacuzino, nr. 1, sector 2, București (lângă Parcul Ion Voicu).

Fiecare student înscris are la dispoziţie un buget de 200 RON pentru materiale, oferit de Fundaţia Löwendal.
Banii se pot ridica pe baza cărţii de identitate, de la sediul Fundaţiei Löwendal (P-ta Cantacuzino nr.1) până la data de 17 noiembrie 2011. Doar participanţii care s-au înscris şi care garantează participarea la concurs vor beneficia de această sumă pentru achiziţionarea materialelor.

Toate lucrările înscrise în competiţie vor face ulterior, după anunţarea premiilor, obiectul unei expoziţii organizate la sediul Fundaţiei Löwendal din Bucureşti.

 

 

Detalii despre ediția anterioară:

2010

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.