Concursul Național de Scenografie George Löwendal, ediția a III-a, 2012

Concursul Național de Scenografie George Löwendal, 2012

ediția a III-a, 03 decembrie 2012, ora 18.00

Fundația Löwendal, P-ța Gh. Cantacuzino, nr.1

Expoziție de lucrări participante în concurs: 4-7 decembrie 2012

Program de vizitare: 10.00 – 18.00

Onorând tradiția familiei Löwendal de a încuraja tinerele talente în domeniul plastic și teatral, Fundația Löwendal organizează anual Concursul Național de Scenografie George Löwendal, un proiect unic în România și un brand exclusiv al Fundației Löwendal.

Concursul îşi reafirmă principala sa misiune, aceea de a începe un dialog între opera teatrală a lui George Löwendal, extrem de originală şi novatoare în contextul primei jumătăţi a secolului XX, şi preocupările noilor generaţii de scenografi.

Concursul se adresează studenţilor de la secţiile de scenografie (licenţă şi masterat), precum şi tinerilor absolvenţi cu vârsta sub 30 de ani ai Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti (UNARTE), Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (UNATC), Universităţii de Arte din Târgu-Mureș (UAT) şi Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti (UAUIM).

Tema celei de-a treia ediții, lansată pe 11 mai 2012, propusă de profesorul și scenograful Cristian Niculescu, este piesa Volpone de Ben Jonson, cu referire la scenografia semnată de George Löwendal la spectacolul cu acest titlu, în anul 1928, la Teatrul Național din Cernăuți. (pentru mai multe informaţii, vezi albumul „George Löwendal, un aristocrat în luminile rampei”, editat de Institutul Cultural Român şi Fundaţia Löwendal, Bucureşti, 2011, pp. 158–163).

Calendar concurs

– Înscrieri Concurs: până la data de 30 octombrie 2012, ora 24.00, la adresa scenografie@lowendal.org
– Participare workshop: 15 noiembrie 2012
– Predare proiect complet: 29 noiembrie 2012
– Jurizare: 03 decembrie 2012, ora 10.00
– Ceremonia de premiere: 03 decembrie 2011, ora 18.00

Premii

Premiile vor fi acordate de juriul condus de Domnul Constantin Chiriac, Director al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS ) şi al Teatrului Național „Radu Stanca”  din Sibiu, astfel:

Premiul I – 500 Euro
Premiul II – 400 Euro
Premiul III– 300 Euro

Mențiune – 200 Euro

Marele Premiu al Concursului de Scenografie „George Löwendal”, în valoare de 600 Euro, se va acorda celei mai originale abordări a temei propuse și va fi oferit de către Doamna Ariadna Löwendal-Dănilă, președinta Fundației Löwendal.

Condiţii de înscriere

1. Studenţi, masteranzi sau tineri absolvenţi (sub 30 de ani) ai UNARTE, UNATC, UAT şi UAUIM.
2. Data limita de înscriere (formular mai jos): până la data de 30 octombrie 2012
3. Participare obligatorie la workshop: 15 noiembrie 2012
4. Predare proiect complet: 29 noiembrie 2012

Formular de înscriere (dată limită 30 octombrie 2012)

Descărcați Formularul de înscriere la concurs și trimiteți-l completat la adresa scenografie@lowendal.org cu subiectul „Înscriere concurs scenografie 2012″.

Formularele incomplete nu vor fi luate în considerare.

Workshop cu profesorul și regizorul Sanda Manu
La invitaţia Fundaţiei Löwendal, Doamna Sanda Manu, reputata regizoare şi excepţională profesoară a mai multor generaţii de actori, va susţine în ziua de 15 noiembrie 2012, ora 17.00, un workshop pentru toţi cei înscrişi la „Concursul Naţional de Scenografie George Löwendal 2012”. Obiectivul acestui workshop este familiarizarea concurenţilor cu dramaturgia lui Ben Jonson, și în special, cu piesa Volpone, pe baza analizei dintr-o perspectivă complexă (actoricească, regizorală şi scenografică) a multiplelor modalităţi în care poate fi abordat acest text.

Cunoaşterea (lectura prealabilă) a piesei este o condiţie obligatorie pentru participarea la workshop.

NB. Workshopul este disponibil doar pentru participanții din București.

Proiect complet (dată limită predare proiect: 29 noiembrie 2012)

Fiecare concurent va prezenta un dosar cu proiectul complet, conținând:
– planșe reprezentând schiţe de atmosferă, schiţe de costum pentru personajele principale, desene tehnice (plan cotat, desfăşurări, detalii mobilier, etc.) care să se limiteze la o suprafaţă de simeză de 1,50 x 1,50 m
– o machetă a decorului la scara 1:20 construită pe un suport rigid (PAL sau MDF), cu dimensiunile maxime de 50 x 70 x (H) 40 cm.
Sunt acceptate pentru susţinerea conceptului (iluminare, efecte vizuale, proiecţii etc.) fotografii / printuri format A5.

Concurenţii vor lua în considerare planul scenic al Teatrului Odeon din Bucureşti – Sala Majestic; documentaţia tehnică necesară va fi pusă la dispoziţie de către Fundaţia Löwendal.

Informaţiile necesare documentării despre activitatea şi opera artistului George Löwendal se pot obţine aici sau la sediul Fundaţiei Löwendal din P-ța Gheorghe Cantacuzino, nr. 1, sector 2, București (lângă Parcul Ion Voicu).

Participanţii înscriși pe baza formularului de înscriere, vor primi pe email, documentația necesară pentru concurs; schițe de costume și personaje realizate de George Löwendal pentru piesa Volpone, planurile sălii Majestic ale Teatrului Odeon și piesa Volpone in format pdf.

Toate lucrările înscrise în competiţie vor face obiectul unei expoziţii organizate la sediul Fundaţiei Löwendal din Bucureşti, în perioada 04 decembrie 2012 – 11 ianuarie 2013, program de vizitare luni-vineri, orele 10.00-18.00.

Detalii despre edițiile anterioare:

2011

2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.