118 ani de la nașterea marelui român „prin liberă opţiune” George Löwendal

George Löwendal s-a născut la Sankt Petersburg, în 10 mai 1897. Descinde din ramura regală a regelui Frederic al III al Danemarcei şi Norvegiei. În 1914-1917 a urmat Şcoala de Belle Arte din capitala Rusiei, devenind un talentat portretist şi scenograf, afirmându-se concomitent ca o personalitate artistică fascinantă şi complexă şi în alte ramificări ale artei (este cunoscut ca actor, balerin, poet, întemeietorul primului teatru profesionist de păpuşi din România). Revoluţia bolşevică l-a găsit în Basarabia, unde a profesat după absolvirea şcolii. Tatăl său, Lorenţius Löwendal, ofiţer de marină în armata ţaristă, a fost ucis de bolşevici în fortăreaţa Kronştat, fapt ce i-a influenţat, probabil, decizia de a rămâne în noua sa patrie după unirea Basarabiei cu România. Din 1926 şi până în 1935 a fost director artistic al Teatrului Naţional din Cernăuţi – oraşul ce l-a fascinat prin concentraţia de suflet şi esenţa spiritului, în care s-a păstrat tradiţia străveche a atâtor popoare.

La Cernăuţi s-au născut fiicele sale Lydia şi Irina. Din dragoste pentru Cernăuţi şi legământul cu ţăranii, ce-i inspirau opera, baronul George Löwendal a refuzat oferta de a fi consilier artistic şi scenograf la Mitropolitan Opera din New York.

Pictorul George Löwendal, care timp de 19 ani a fost director artistic la Teatrul Naţional din Cernăuţi, se bucura de simpatia tuturor şi, fiind cunoscut de multă lume, când ieşea în stradă, era imediat înconjurat de mulţime. Pe lângă numeroasele calităţi artistice avea un farmec cuceritor de povestitor, şi toţi îl ascultau cu gura căscată. Odată, cineva prea umflat de mândrie naţională l-a întrebat de ce face atâta paradă de românism (pictează, în exclusivitate ţărani români, casa îi este amenajată în stil românesc, îmbracă costumul popular românesc etc.) când, de fapt, nu-i decât un străin. Aristocratul, înrudit cu mari familii nobile din întreaga Europă, i-a răspuns: „Dumneata eşti român prin ocazia naşterii, dar eu sunt român prin liberă opţiune”.

 http://www.lowendal.ro/george-lowendal/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.