Scena și Tabloul – expoziție George Löwendal

„Scena și tabloul” este titlul unei noi expoziții dedicate creației artistice a baronului George Löwendal care se va deschide în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național din București în perioada 6-20 februarie 2019, cu vernisajul miercuri, 6 februarie 2019, ora 18.00. 

Personalitate artistică plurivalentă, baronul George Löwendal s-a născut în anul 1897 la Sankt Petersburg într-o familie cu ascendențe în casele regale ale Danemarcei și Norvegiei. După studii de artă în orașul de pe Neva începe să lucreze în domeniul teatrului din anul 1918 când, aflându-se în Basarabia, realizează păpuși pentru spectacole la Soroca și decoruri cu motive inspirate din folclorul rus pentru reprezentații teatrale la Chișinău. Tot aici a cunoscut-o pe cea care îi va deveni soție, Ariadna Ambrozieva, iar fiica lor, Irina, va duce mai departe, devenind actriță, vocația artistică și teatrală a baronului.

Conturând un destin artistic lansat în anul înfăptuirii României Mari, această expoziție va focaliza asupra proiectelor de scenografie și costume realizate în perioada 1921-1945 când George Löwendal a activat în cadrul teatrelor din București, Cernăuți, Timișoara, Brăila sau Craiova. Aici a realizat decoruri de mare succes consemnat în presa vremii de contemporani de marcă cum au fost Lucia Demetrius, Petru Comarnescu, Adrian Maniu sau Ionel Jianu. Alături de aceste creații care au văzut luminile rampei vor fi expuse desenele în cărbune, de mare virtuozitate, care reprezintă actori din generația de aur a teatrului românesc ca Radu Beligan, Fory Etterle, Dan Botta, Grigore Vasiliu Birlic, Dinu Ianculescu, Ion Manolescu etc.

Curatoriată de Călin Stegerean, expoziția îl prezintă pe George Löwendal ca personalitate de prim rang în istoria teatrului din România, cu o viziune artistică de mare originalitate și valoare, pe care proba timpului a confirmat-o neîncetat. 

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 7-20 februarie 2019, între 10.00 – 18.00, cu excepţia zilelor de luni.

Accesul în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național din București se face dinspre Bulevardul Carol.

În data de 20 februarie 2019, Sala Media, ora 18.00 va avea loc conferința susținută de renumitul teatrolog George Banu.

Intrarea este liberă.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Expoziția face parte din proiectul ,,România 100: Scenografie. Pictură. Costum.‘‘ organizat de Fundația Löwendal și finanțat de Primăria Sector 1 București prin Centrul Cultural Sector 1 în cadrul programului ,,Centenar pentru Toți‘‘ – sesiunea 2017-2020.

Parteneri proiect: Teatrul Național București, Domeniul Manasia, Muzeul Național de Artă din Chișinău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița.

https://www.facebook.com/romania100scenografiepicturacostum/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.