Pictura și Teatrul – expoziție George Löwendal

Fundația Löwendal în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei de la Chișinău prezintă expoziția: ,,George Löwendal – Pictura și Teatrul” al cărei vernisaj va avea loc în data de 29 noiembrie 2018, ora 16, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

 

Dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire expoziția marchează și împlinirea unui veac de prezență continuă pe scena artei din România a baronului George Löwendal ca unul dintre cei mai importanți creatori de artă. Întrunind aprecierile unora dintre cei mai importanți oameni de cultură din România cum au fost Alexandru Busuioceanu, Petru Comarnescu, Lucia Demetrius, Ionel Jianu, Adrian Maniu opera artistului a continuat să fie apreciată și de la trecerea sa în eternitate până în prezent, fiind colecționată, cercetată, prezentată în expoziții de mare succes și cuprinsă în monografii substanțiale.

Un element semnificativ pe care această expoziție îl pune în evidență, tot în ambianță centenară, este legătura sa cu spațiul dintre Prut și Nistru, actuala Republică Moldova, unde, la Soroca și apoi la Chișinău s-a produs în anul 1918, sub semnul teatrului, debutul activității sale artistice. Tot aici, la Chișinău, s-a căsătorit în anul 1921 cu Ariadna Ambrozieva care l-a sprijinit întreaga viață în activitatea sa.

Publicului i se va oferi o selecție cuprinzând peste o sută de lucrări de scenografie, pictură și grafică aflate în proprietatea Fundației Löwendal din București. Prin elementele cu care va întâmpina vizitatorii, expoziția își propune să sugereze că întreaga creație a artistului a căpătat amprenta unei viziuni teatrale ca urmare a talentului său de scenograf și a activității în teatrele din Chișinău, București, Cernăuți, Timișoara și Craiova. Chiar și atunci când s-a dedicat realizării unor portrete sau peisaje, George Löwendal a făcut-o cu o viziune teatrală, făcând din modele adevărate personaje și tratând peisajele ca ample spații scenografice. În acest sens, expoziția conține și obiecte cu caracter documentar ca afișe de teatru, caiete de sală, extrase din publicațiile vremii etc.

Baronul George Löwendal (1897-1964) s-a născut la Sankt-Petersburg într-o familie cu vechi ascendențe în familiile regale ale Danemarcei și Norvegiei. În anul 1921 George și Ariadna Löwendal s-au stabilit la București iar din anul 1926 artistul a activat ca scenograf la Teatrul Național din Cernăuți pînă în anul 1935. În anul 1931 a înființat Societatea Artiștilor Plastici din Bucovina realizând, în paralel cu activitatea teatrală, o valoroasă operă plastică ilustrată de numeroasele expoziții cum au fost cele de la sălile Mozart și Universul din București sau cea de la Veneția din anul 1943. În perioada 1945-1946 a contribuit la înființarea Teatrului Țăndărică din București iar după anul 1950 a fost profesorul îndrăgit al mai multor generații de studenți ai Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A fost decorat de regele Mihai I al României cu ordinul „Meritul cultural” în grad de ofițer.

Actuala expozițiea fost inițiată de Fundația Löwendal, înființată în anul 2010 de Ariadna Löwendal-Dănilă, nepoata artistului. Această fundație deține cea mai mare parte a operei baronului Löwendal și are ca scop promovarea creației sale și sprijinirea artei contemporane. În acest sens, au fost organizate expoziții la Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă Timișoara, Palatul Béhague Paris, Quadrienala de scenografie de la Praga, Institutul Cultural Român din Berlin, Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor din București.

Proiectul a fost realizat de o echipă condusă de președinta fundației, Ariadna Löwendal-Dănilă, alături de Dorin Dănilă, George Radu, Iuliana Covei și Călin Stegerean, curatorul expoziției.

La vernisaj vor rosti alocuțiuni: Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Ariadna Löwendal-Dănilă, președinta Fundației Löwendal și criticul de artă Călin Stegerean, curatorul expoziției. Invitat special acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Călin Stegerean va prezenta în data de 30 noiembrie 2018 conferința ,,George Löwendal – Pictura și Teatrul”.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 noiembrie 2018 – 20 ianuarie 2019,

Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău,
str. 31 august 1989, nr. 115 tel. 022 24 13 12
www.mnam.md artmuseum_md@yahoo.com

 

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Expoziția ,,George Löwendal – Pictura și Teatrul” face parte din proiectul cultural ,,România 100: Scenografie. Pictură. Costum.‘‘ organizat de Fundația Löwendal și finanțat de Primăria Sector 1 București prin Centrul Cultural Sector 1 în cadrul programului ,,Centenar pentru toți‘‘ – sesiunea 2017-2020.

Parteneri proiect: Domeniul Manasia, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național București, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița

https://www.facebook.com/romania100scenografiepicturacostum/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.