George Löwendal în Berliner Zeitung

Löwendal in Berliner Zeitung

 

Expresiv pâna în vârful bărbiei

Tablourile lui George Löwendal la Centrul Cultural Român

Articol de Ingeborg Ruthe, jrnalist și critic de artă pentru rubrica artistică a ,,Berliner Zeitung”, 14.09.2017

Vizitiu

Diabolicul vizitiu agită biciul, rânjind, îți pare că-l auzi pocnind, în vreme ce caluțul temător-supus merge la trap, nările umflate și gura căscată exprimând efortul panicat. O scenă teatrală – într-adevăr, desenul în culori a fost elaborat în perioada 1918/1921 drept crochiu pentru un decor de teatru de către pictorul, desenatorul și artistul dramatic George Löwendal, născut în anul 1897 ca fiu al unei familii nobile din Danemarca, la St. Petersburg, mort în 1964 la București.

Atunci, pe la 1920, tânărul Löwendal, ajuns artist în Bucovina, trecea mai degrabă drept ,,rusul pripășit pe aici”. Astăzi se numără printre cei mai complecși artiști ai României din modernitatea ante- și postbelică.
În schimb în Germania opera sa reprezintă o descoperire. 60 de picturi, desene și grafică pot fi văzute la galeria Centrului Cultural Român. Și elementul deosebit: Löwendal a fost un excelent portretist, un expresionist înzestrat, cu simțul observației, la fel ca celebrii artiști germani, de pildă George Grosz, Otto Dix, precum pictorul de scene psihedelice Ludwig Meidner.

Violonist

Ce cap – cu ce bărbie! Graficianul l-a caracterizat pe muzicianul din Cernăuți în anul 1931 drept scripcar al diavolului. A pictat țăranii aspri din regiune, femeile – și miturile. Cu toții s-au lăsat seduși de Löwendal, a fost venerat și admirat. Iar de faptul că el și opera sa, tablourile sale expresioniste, în permanență și ușor suprarealiste din vremurile avangardelor europene, precum și decorurile sale de teatru și figurinele nu au intrat în uitare, se ocupă Fundația Löwendal. Ea a făcut posibilă și această descoperire pentru publicul berlinez.”

Centrul Cultural Român, Galerie, Reinhardtstr. 14, până pe 22 septembrie, Marți – Vineri 14/18. Intrare liberă.

Articolul este însoțit de două reproduceri ale unor lucrări din expoziție, cu următoarele subtitluri:

1. George Löwendal a pictat în 1918/1921 acest ,,Vizitiu” pentru un decor de teatru

2. Genial reprezentat: ,,Scripcar cernăuțean”, 1931.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.