Aniversare „Humanitas 25 de ani”, Fundația Löwendal, 2 februarie 2015

Humanitas 25 de ani
Fundația Löwendal
2 februarie 2015

 

Douăzeci şi cinci de ani de cărţi Humanitas –
o editură care oferă un univers cultural

La 1 februarie 1990 Gabriel Liiceanu a înfiinţat Editura Humanitas. Se împlinesc, aşadar, 25 de ani de atunci. Un sfert de secol în care editura a adus, aşa cum spunea Andrei Pleşu, „utopia predecembristă a lecturii în spaţiul firescului“. Cu o paletă  editorială ce cuprinde ştiinţe umaniste, ficţiune şi literatură memorialistică, ştiinţă, carte practică, albume, manuale şi auxiliare şcolare, literatură pentru copii, Humanitas este editura care, fidelă îndemnului lui Constantin Noica, „Ai atâtea vieţi câte cărţi ai citit“, publică an de an peste 300 de titluri, în mai mult de 50 de colecţii şi serii de autor.

„La aniversarea a 20 de ani Humanitas, în 2010, editura a oferit cititorilor, îngrijit de Dan C. Mihăilescu, un volum cu titlul ambiţios, dar plin de adevăr, Cărţile care ne-au făcut oameni. Astăzi, la 25 de ani, Humanitas propune cititorilor, sub forma a trei „liste miraculoase“, un nou catalog de recomandări de lectură: Cărţile anului la Humanitas, Cărţile formative ale culturii universale şi Marile cărţi ale literaturii universale.“
(Gabriel Liiceanu)

Evenimentele anului aniversar 2015 debutează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pe 29 ianuarie cu o ediţie specială a celebrelor seri Înapoi la argument realizate de Horia-Roman Patapievici. Din prima zi a lunii februarie, librăria de la Cişmigiu va fi gazda a aproape douăzeci de evenimente ce marchează aniversarea a 25 de ani, lansări de carte, sesiuni de autografe, lecturi în premieră din cărţi-eveniment, dezbateri, întâlniri cu autori îndrăgiţi:

Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Matei Vişniec, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Andrei Cornea, Ioana Nicolaie, Victor Rebengiuc, Teodor Baconschi, T.O. Bobe.

Începând cu 1 februarie, timp de 25 de zile, Editura Humanitas oferă 25% reducere pentru 25 de cărţi reprezentative, multe dintre ele aflându- se în cele trei liste de recomandări pe care editura le propune publicului în acest an aniversar.

„Calendarul acestui an se anunţă pentru noi unul cu o configuraţie aparte, simbolică şi aniversară. Va fi un an în care, împreună cu autorii şi cu cititorii noştri, vom povesti despre primul sfert de secol de cărţi Humanitas şi vom căuta să ducem povestea mai departe prin cărţile anului 2015.“
(Lidia Bodea, director general Editura Humanitas)

Câteva repere la 25 de ani de la înfiițnţare

Paletă editorială
Ştiinţe umaniste. Ficţiune şi literatură memorialistică. Carte practică. Ştiinţă popularizată.
Manuale şi auxiliare şcolare. Carte pentru copii. Audiobookuri. Ebookuri.

Serii şi colecţii importante
Seriile celor cinci mari autori interbelici (Eliade, Noica, Cioran, Ionesco, Blaga), serii de autori români contemporani, serii de scriitori străini; seriile Istorie şi Istorie contemporană; colecţia Povestea banilor; colecţia Zeitgeist; colecţia Memorii/Jurnale şi colecţia Convorbiri/Corespondenţă/Portrete; colecţiile de literatură Raftul Denisei, Cartea de pe noptieră, Râsul lumii, Biblioteca italiana; colecţia Nipponica; seria Ştiinţă; seria Practic; colecţia Audiofiction; colecţia Surse clasice; colecţia Academica; seriile de eseuri şi studii umaniste.

Număr de titluri noi publicate
Peste 3000 (fără manualele şcolare).

Număr de exemplare publicate
Peste 20 de milioane (fără manualele şcolare).

Librării Humanitas
16 în Bucureşti şi în ţară, o librărie online.
Participare constantă la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt şi la târgurile de tradiţie din Bucureşti (Gaudeamus, Bookfest).
Numeroase premii de excelenţă. În fiecare an la Bucureşti şi frecvent în alte oraşe,
Trofeul Gaudeamus locul I prin votul publicului.

 

Indicele general 1990–2014, cuprinzând peste 2600 de titluri, se găseşte la adresele

www.humanitas.ro şi www.humanitas.ro/humanitas/oferta-de-carte.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.