,,Întâlnirile mele cu țăranii”, portrete unice în pictura românească modernă, semnate de artistul George Löwendal

GEORGE LÖWENDAL 
Întâlnirile mele cu țăranii

Expoziție de pictură și grafică
26 noiembrie 2014 – 8 ianuarie 2015

Muzeul Național al Țăranului Român
Sala Tancred Bănățeanu

Vernisaj 26 noiembrie 2014, ora 18.00

Recital de muzică tradițională românească susținut de
artistul Grigore Leșe (www.grigorelese.com)

Expoziția de pictură și grafică George Löwendal ,,Întâlnirile mele cu țăranii” prezintă, în Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 26 noiembrie 2014 – 8 ianuarie 2015, o galerie de portrete unice în pictura românească modernă. Realizate de-a lungul a trei decenii (1933-1963), aceste „chipuri‟ de țărănci și țărani sunt însoțite, pentru prima dată, de fragmente inedite din însemnările artistului.

Împreună, imaginile și textele restituie dimensiunea unui pictor „etnograf‟, care a documentat chipuri și vederi din țara sa de adopție, România. (Re)cunoscut și consacrat ca „pictor al țăranilor‟, George baron Löwendal și-a asumat cu bună știință sarcina de a înregistra, în tablourile sale, fragmente ale unei istorii (stră)vechi, pe cale de a se pierde în zorii timpurilor moderne:
,,Ani de-a rândul am petrecut între țărani. Muncind alături de ei la câmp și în muncile casnice, m-am împrietenit cu sute dintre ei și poate că asta s-a oglindit și în nenumăratele cartoane și pânze ale mele. Am nădejdea că în multe chipuri de țărani ce am pictat am reușit să redau uneori și starea lor sufletească; dar firește că nu puteam să nu mă entuziasmez și de portul lor, păstrat nevătămat nu de secole, ci poate de milenii. Mi-am dat repede seama că marile descoperiri în domeniul tehnicii nu vor întârzia să modifice felul de trai și deci întreaga înfățișare a țăranilor și m-am simțit răspunzător, ca martor ocular, de a păstra ceea ce nu peste multă vreme va dispare cu desăvârșire.”
(fragment din însemnările lui George Löwendal)

Expoziția, care prezintă peste 75 de lucrări aparținând Fundației Löwendal, încheie acum, la Muzeul Național al Țăranului Român, seria de manifestări ce au comemorat o jumătate de secol de la moartea artistului. Ea este, totodată, un omagiu adus muzeului însuși, ca loc al tradiției: aceeași tradiție pe care a documentat-o în tabourile sale și pictorul-baron, ajuns „din voia soartei“ pe meleagurile noastre. Și, așa cum scria, în 1935, Alexandru Tzigara-Samurcaș, fondatorul Muzeului, „pentru a fi făcut această minune, George Löwendal a preamărit țara unde și-a oprit pribegia și noi îi rămânem adânc recunoscători“.

Curatori:
prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu
drd. Cristina Cojocaru

 

Organizator: Fundația Löwendal (www.lowendal.ro)
Co-organizator: Muzeul Național al Țăranului Român (www.muzeultaranuluiroman.ro)

Parteneri:
Domeniul Manasia (www.domeniulmanasia.ro)
Artindex (www.artindex.ro)

 

Fundația Löwendal
P-ța Gheorghe Cantacuzino nr. 1, sector 2, București
fundatia@lowendal.org
www.lowendal.ro
www.facebook.com/lowendalfoundation

 

Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR)
Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti
info@muzeultaranuluiroman.ro
www.muzeultaranuluiroman.ro
www.facebook.com/MuzeulTaranului

PROGRAM DE VIZITARE (MȚR)
De marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.
Ultima intrare la ora 17.00
Luni este închis.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.