George baron Löwendal, în colecția impresionantă de carte a Bibliotecii Naționale a Franței

Paris, 10 februarie 2014

George baron Löwendal, în colecția impresionantă de carte a Bibliotecii Naționale a Franței

Biblioteca Naţională a Franţei din Paris a organizat în 10 februarie 2014, conferinţa ,,Redescoperirea unui mare scenograf european – George baron Löwendal”.

Conferința a fost dedicată artistului care a trăit şi creat în România – George baron Löwendal (1897-1964) – ca o recunoaștere a operei omului de teatru, o personalitate marcantă a lumii artistice româneşti din perioada interbelică şi postbelică, de la moartea căruia se împlinesc 50 de ani în 18 februarie 2014. Cu patru ani în urmă, această importantă instituţie de cultură europeană acorda atenţie operei şi personalităţii lui Eugène Ionesco, prin marea expoziţie dedicată centenarului naşterii scriitorului de origine română.

Conferinţa, a avut loc la adresa: Bibliothèque nationale de France – site Richelieu, Salle de commissions; 5, rue Vivienne Paris 2e și au confernțiat: George Banu, membru de onoare al Academiei Române, profesor la Sorbonne Nouvelle Paris; Marcel Freydefont, profesor la Şcoala Superioară Naţională de Arhitectură din Nantes; Matthias Langhoff, scenograf și regizor german. Prezentarea a fost facută de Jöel Huthwohl, directorul departamentului Artele spectacolului al Bibliotecii Naţionale a Franţei cu participarea preşedintei Fundaţiei Löwendal, Ariadna Avram, nepoata artistului și fondatoarea Fundației Löwendal, deţinătoarea arhivei George baron Löwendal. A fost prezentat şi albumul operei scenografice a artistului, varianta franceză ,,George Löwendal, un aristocrate sous les feux de la rampe” (George Löwendal, un aristocrat în luminile rampei) care a intrat cu această ocazie în colecția impresionantă de carte a prestigioasei instituții.

,,Mi-am cunoscut bunicul prin intermediul povestirilor mamei mele, actriţa Irina Löwendal. Pentru mama şi pentru sora ei, Lydia, el fusese un tată minunat. În vremea copilăriei lor, bunicul obişnuia să le citească piese de Cehov şi să joace pentru ele toate rolurile. Avea harul unui povestitor magic şi fiicele lui îl adorau”.

Ariadna Avram

 

,,Löwendal a fost fericit la Cernăuţi, a triumfat la Timişoara cu o operetă de Lehár – Ţara surâsului –, ale cărei decoruri au suscitat aplauze, a pictat splendida cortină a Teatrului din Cernăuţi şi s-a consacrat lumii satelor, într-o perspectivă nu descriptivă, ci „expresionistă“ – cum o remarca Ionel Jianu, reputatul critic –, a fost un nobil aureolat de o legendă, a iubit teatrul şi a fost recunoscut ca pictor.

De ce acest om mă pasionează? Pentru că e multiplu. Modern şi arhaic! “

George Banu

 

 

Jöel Huthwohl, Marcel Freydefont, Matthias Langhoff, George Banu, Ariadna Avram

 

 

 
 
Fundația Löwendal
P-ța Gheorghe Cantacuzino nr.1
București
www.lowendal.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.