Omagiu artistului George Löwendal

O expoziție retrospectivă a marcat împlinirea a 115 ani de la naşterea lui George baron Löwendal, artist plastic, scenograf şi pedagog (născut pe 10 mai), vineri, 11 mai 2012, la sediul Fundaţiei Löwendal. Reuniţi sub umbrela L’Accuel Français et Francophone de Bucarest, 25 de artiști au expus în „Eclectic 1000, un parti prix!” – expoziţie de artă contemporană românească.

Timp de două zile lucrările artiștilor au stat alături de lucrările de scenografie ale lui Löwendal.

Conceptul curatorial dezvoltat de scenografa Viorica Petrovici a adus în atenția publicului o selecție de lucrări ale artistului, datate și semnate, reprezentând schițe de personaje, costume și măști pentru piesele Castoria și Volpone, schițe și fotografii de decoruri pentru spectacole spectacolul „Crimă și pedeapsă” după Dostoievski şi „R.U.R.” de Karel Čapek. O secțiune specială a fost rezervată machetelor realizate de studenții de la UNARTE (secția scenografie), după schițele lui Löwendal, pentru „Expoziția George baron Löwendal. Redescoperirea unui mare scenograf european de la începutul sec. al XX-lea” de la ICR Praga din cadrul Cvadrienalei de scenografie și arhitectură Praga 2011.

Cu această ocazie, Fundația Löwendal a anunțat cu bucurie, în avanpremieră, lansarea celei de-a treia ediții a Concursului Național de Scenografie George Löwendal,  un proiect unic în România și un brand exclusiv Löwendal. Concursul este deschis studenţilor şi tinerilor scenografi absolvenţi de scenografie ai celor trei şcoli de profil din ţară: Universitatea de Arte Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureş. Tema din acest an, propusă de profesorul și scenograful Cristian Niculescu, este „Volpone” de Ben Jonson, cu referire la scenografia semnată de Löwendal la spectacolul cu acest titlu.

Tot în spiritul omagierii artistului Löwendal, criticul de artă Dorana Coșoveanu, elevă a artistului, pregătește o expoziție George Löwendal în perioada 13 iunie – 30 iulie 2012, la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.