114 ani de la nașterea artistului George baron Löwendal

La 10 mai 2011 se împlinesc 114 ani de la nașterea lui George baron Löwendal.

Cu această ocazie Fundația Löwendal, deschide expoziția consacrată scenografului George Löwendal – „Redescoperirea unui artist vizionar, în contemporaneitatea începutului de mileniu 3”.
Programul de vizitare pentru data de 10 mai 2011: 10.00 – 22.00.

Pictor, grafician, pedagog şi maestru al primelor generaţii de artişti plastici din România postbelică, George baron Löwendal (1897, Sankt-Petersburg – 1964, Bucureşti) a fost şi un remarcabil om de teatru.

Născut într-o familie danezo-rusă cu origini nobiliare, format în Rusia avangardelor artistice, s-a impus ca scenograf în Bucureştii anilor ’20 colaborând cu celebra Trupă din Vilna. Între anii 1926–1935, a conferit Teatrului Naţional din Cernăuţi prestigiul unei scene de valoare europeană prin decorurile şi costumele create (antologice rămân cele din Crimă şi pedeapsă după Dostoievski şi R.U.R. de Karel Čapek). Tot aici, a înfiinţat în 1928 primul teatru profesionist de marionete din România. Receptiv la mutaţiile scenei de început de secol 20 (futurism, constructivism, expresionism), a susţinut prin întreaga sa creaţie mişcarea de teatralizare a teatrului, a fost colaboratorul apropiat al primilor regizori români în accepţiunea modernă a conceptului de regie şi a trezit admiraţia celor mai exigenţi critici şi artişti ai timpului său.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.