În lumea personajelor lui Löwendal

FUNDAȚIA LÖWENDAL și

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ AL ROMÂNIEI

în parteneriat cu FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU

vă invită la expoziția

lowendal

   14.10.2017 –

31.01.2018

 

MUZEUL COLECȚIILOR DE ARTĂ

Calea Victoriei 111, București

O expoziție dedicată operei lui George Löwendal cu ocazia aniversării a 120 de la nașterea artistului constituie un moment de reevaluare a unei creativități ce poate fi descifrată sub semnul unei paradoxale și fericite excepții. Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorții: va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatului Teatru Național. Cosmopolitul oraș bucovinean, spațiu legendar central-european, a fost fără îndoială benefic pentru creativitatea lui Löwendal, care a intrat în avangarda mișcării teatrale și artistice, fapt documentat mai ales de schițele scenografice sau de costum, dar și în studiile expresioniste ale portretelor sale. Modernitatea înnoitoare,  cultivată de Löwendal în lumea prin excelență citadină a Cernăuților din anii interbelici, se va îmbina neașteptat cu o vână tradițională, regăsită odată cu descoperirea unui teritoriu genuin: Bucovina, cu peisajele, mănăstirile și, mai ales, cu țăranii săi.

Prezenta expoziție-dosar dorește să evidențieze forța creatoare cu care Löwendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influențate de lecția impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Selecția propusă (în jur de 120 de lucrări aparținând Fundației Löwendal), va ilustra această diversitate a activității sale artistice.

Alături de lucrările de pictură și grafică, expoziția va cuprinde și un aparat documentar – texte și fotografii – ilustrând biografia artistică a lui Löwendal.

Expoziția de la Muzeul Colecțiilor de Artă din București este continuarea unui îndelungate activități desfășurate de urmașii lui George Löwendal, în mod special de nepoata acestuia Ariadna Löwendal-Dănilă, pentru punerea în valoare a operei artistului.

CURATORI: Ruxandra Demetrescu și Cristina Cojocaru

ARHITECT: Irina Nemțeanu

VERNISAJ: 13 octombrie 2017, ora 18.00

MUZEUL COLECȚIILOR DE ARTĂ (Corp C)

Calea Victoriei 111, București

 

CONFERINȚELE FNT 

MUZEUL COLECȚIILOR DE ARTĂ (Corp C)
Calea Victoriei 111, București

 

21 octombrie 2017, ora 17.00

LÖWENDAL: Emigrarea și integrarea unui baron artist

Conferință susținută de George Banu 

teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris

 

27 octombrie 2017, ora 17.00

IOAN HOLENDER: despre operă și scenografie

Conferință susținută de Ioan Holender 

impresar și director austriac de operă, originar din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.