Expoziția de scenografie George Löwendal la ICR Praga / Participare românească la Noaptea Muzeelor Pragheze și Quadrienala de la Praga 2011

 

 


Galeria ICR Praga (Anglicka 26, Praga 2)
05 iunie – 29 iulie 2011

Vernisaj: 05 iunie, ora 19.30
Curatori: Viorica Petrovici și Cristian Niculescu, scenografi
Orar de vizitare: Luni – Vineri, între orele 10.00 – 17.00

Reprizele de dans au loc cu începere de la: 20.00, 21.00, 22.00, 23.00, 00.00

George baron Löwendal (1897-1964). Redescoperirea unui mare scenograf european de la începutul sec. al XX-lea
Născut în 1897 la Sankt Petersburg, într-o familie danezo-rusă cu origini nobiliare, George Löwendal artist plastic și pedagog la Universitatea de Arte Bucureşti (UNARTE), a fost și un remarcabil om de teatru. S-a format într-o Rusie a avangardelor artistice, dar s-a impus ca scenograf în Bucureştii anilor ’20, antologice fiind multe creaţii ale sale la spectacole mari regizate de personalităţi ale vremii.

Expunerea operei scenografice a pictorului George baron Löwendal la Noptea Muzeelor Pragheze, program conex al Institutului Cultural Român din Praga în cadrul Cvadrienalei de scenografie și arhitectură de la Praga este o redescoperire a unei mari personalităţi din lumea teatrului Est European.
George baron Löwendal este promotorul unei noi viziuni scenografice în România anilor 1926-1936, viziune ce conturează viitorul teatru modern. Decorurile sale abordează stiluri diferite, realiste, constructiviste şi cubiste. Löwendal este văzut ca un reformator şi formator de şcoală într-o etapă ulterioară. Spectacole ca R.U.R. de Karel Čapek, Crimă şi Pedeapsă de Feodor Dostoievski şi Avarul de Molière, montate între anii 1927-1928 se înscriu în mişcarea teatrală europeană prin abordări noi, moderne pe scene de teatru din România.

Expoziţia se constituie din expunerea activităţii scenografice a maestrului reprezentată prin schiţe, machete reconstituite, fotografii din spectacole și o instalaţie realizată de scenografi contemporani care au ca sursă de inspiraţie teatrul de marionete realizat de Löwendal. Modalitatea de expunere a acestor documente şi opere lowendaliene va ţine cont de necesitatea accesului vizual confortabil a privitorului, în acest scop se va renunţa la o expunere convenţională. Planuri înclinate transparente, camere negre, corpuri geometrice translucide cu lumină proprie vor fi suportul pentru opera pictorului scenograf. În completare un ecran media va derula un colaj video grafic cu opera maestrului.

După Noaptea Muzeelor, în perioada 16 – 26 iunie 2011 vor urma cinci zile dedicate artelor spectacolului, în special scenografiei. Quadrienala de Scenografie și Arhitectură din Praga, cu o continuitate de aproape 45 de ani, prima ediţie având loc în 1967, se va desfăşura anul acesta în Palatul Veletrzni şi în alte alte zeci de spaţii din Praga.

Quadrienala îşi propune să investigheze fenomenul interdisciplinarităţii dintre artele vizuale şi teatru, manifestat în teatrul contemporan, reunind expoziţii şi artişti din peste 62 de ţări şi cinci continente, cu o participare de peste 5 000 de teatre profesioniste şi studenţi la artele spectacolelor în cei peste 10 000 m2 de spaţiu expoziţional. Cele mai bune spectacole internaţionale, cele mai bune montaje de lumini şi sunet, cele mai bune şi spectaculoase costume, încadrate în cele trei secţiuni competiţionale ale Quadrienalei de Scenografie și Arhitectură din Praga – Secţiune profesionişti: ţări şi regiuni, Secţiunea arhitectură şi Secţiunea studenţească – aşteaptă să fie vizitate şi admirate de peste 40 000 de vizitatori.

Reprezentarea românească, sub coordonarea comisarului naţional Ştefania Cenean, scenograf, se va afla sub deviza „Arta ca jertfă”. Se propune o transformare a ideii de sacrificiu, sacrificiul fiind înţeles ca instrument al creaţiei. Condiţia creatorului de artă, care, prin construire, prin sacrificare, se împlineşte prin creare, se integrează în eternitate. Metafizica unui bine cunoscut mit românesc va fi o provocare pentru grupul de expoziţii propuse de tinerii scenografi români care vor reuni proiecţii video, desene, schiţe, manechine, intervenţii în spaţiul public, happening. Proiectul îşi propune să promoveze ideea că arta şi talentul creator sunt, sub orice circumstanţă, indiferent de sacrificiu, dincolo de artist.

Programul participării României:
17 iunie, ora 12.00, standul Eugène Ionesco (Palatul Veletrzni) – prezentare, happening
Invitaţi: Ştefan Caragiu, scenograf stand, Carmen Stanciu, teatrolog Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), Iuri Isar, coordonator plastic UNATC şi UNARTE, Ada Raicu, UNATC, studenţi ai UNATC şi UNARTE.

17 iunie 2012, ora 18.30, Galeria ICR Praga (Anglicka 26, Praga 2) – expoziţia „George baron Löwendal. Redescoperirea unui mare scenograf european de la începutul sec. al XX-lea”: prezentare, proiecţie de film și lansarea albumului de scenografie „George Löwendal – Un aristocrat în luminile rampei“, volum editat cu sprijinul Institului Cultural Român și al Fundației Löwendal.
Intrarea liberă.

Invitaţi:
Ariadna Löwendal-Dănilă, Preşedinte şi fondator al Fundaţiei Löwendal, nepoata artistului George Löwendal, Ion Cazaban, critic şi istoric de teatru, Viorica Petrovici și Cristian Niculescu, scenografi, curatorii expoziţiei, Andreea Dumitru, critic de teatru, autorul albumului de scenografie „George Löwendal – Un aristocrat in luminile rampei“.

18 iunie, ora 12, Standul naţional al României (Palatul Veletržní) – Ziua României: prezentare, performance, ceremonie, cocktailul oficial de deschidere / scenografie
Intrarea în funcţie de tarifele PQ.
Invitaţi: Ştefania Cenean, comisar de ţară, Andrei Dinu, scenograf stand, Cristian Stănoiu, arhitect,
Valentina Zaharia, actriţă

Quadrienala de Scenografie și Arhitectură din Praga se desfăşoară sub auspiciile Preşedintelui Cehiei – Václav Klaus, ale Primarului general al orașului Praga – Bohuslav Svoboda şi ale Primarului sectorului 7 din Praga – Marek Ječmének. Quadrienala este organizată şi finanţată de Ministerul Culturii din Cehia şi realizată de Institutul de Arte şi Teatru, cu sprijinul UNESCO, al Programului Cultura 2007-2013 al UE, al Trustului pentru Înţelegere Mutuală, al Fondului Ceho-German pentru Viitor şi al Oraşului Praga.
Institutul Cultural Român din Praga este unicul partener în organizarea participării României la Quadrienala de Scenografie și Arhitectură din Praga 2011.

 

Fundația Löwendal participă în data de 11 iunie 2011, la Noaptea Muzeelor Pragheze cu expoziția de scenografie „George baron Löwendal. Redescoperirea unui mare scenograf european de la începutul sec. al XX-lea”, deschisă la Galeria ICR Praga (Anglicka 26, Praga 2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.