În lumea personajelor lui Löwendal

 

 

 

 

În 14.11.2017, ora 17.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111 a avut loc conferința susținută de academicianul Răzvan Theodorescu: Orient-Occident. Pe marginea unei teme culturale românești.

Invitat: Ariadna Löwendal Dănilă, președinta Fundației Löwendal.

Răzvan Theodorescu este un reputat istoric de artă și politician român, membru titular al Academiei Române din 2000, președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române. A fost președinte al Radioteleviziunii Române, senator și ministru al culturii.
Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) și al altor academii din sud-estul Europei.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Lowendal în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României, în cadrul expoziției: În lumea personajelor lui Löwendal – 120 de ani de la nașterea artistului George Löwendal.

 

 

Despre Expoziția ”În lumea personajelor lui Löwendal” de la Muzeul Colecțiilor de Artă din București cu doamna Ariadna Dănilă Löwendal, de la Fundația Löwendal, la #Zebra, cu Mihaela Dedeoglu, în direct la www.rfi.ro/live

https://www.facebook.com/RFI.Romania.FM/videos/10154812975496640/
Expoziția În lumea personajelor lui Löwendal. Senso TV

Anul acesta se aniversează 120 de ani de la nașterea celebrului artist George Löwendal (1897-1964). Cu această ocazie, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Fundația Löwendal au organizat expoziția În lumea personajelor lui Löwendal.

https://www.sensoarte.ro/Clipa-de-arta-8453/expozitia-in-lumea-personajelor-lui-lowendal/

Video

Conferința – Ioan Holender: despre operă şi scenografie, a avut loc în data de 27 octombrie 2017. Invitați: Ariadna Löwendal Dănilă, președinta Fundației Löwendal și criticul de teatru Marina Constantinescu, directorul Festivalului Național de Teatru.

Evenimentul a fost organizat de Festivalul Național de Teatru în parteneriat cu Fundația Löwendal și Muzeul Național de Artă al României. (Foto: Andrei Gîndac)

www.fnt.ro/2017

 

 

 

 

 

 

 

Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist Conferinţă susţinută de George Banu, 21 octombrie (Foto: Lucian Muntean)

Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist Conferinţă susţinută de George Banu, 21 octombrie (Foto: Lucian Muntean)

Conferința ,,Löwendal: Emigrarea și integrarea unui baron artist” susținută de teatrologul George Banu a avut loc în data de 21 octombrie, ora 17.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, în prezența a peste 100 de persoane. Ariadna Dănilă Löwendal, președinta Fundației Löwendal, a deschis conferința cu o scurtă prezentare a personalității bunicului său, artistul George Löwendal.

George Banu a oferit publicului prezent la eveniment, o reevaluare a unei creativităţi ce poate fi descifrată prin destinul şi opera baronului artist George Löwendal – de la emigrarea din Rusia revoluţionară la completa sa integrare ca scenograf și pictor în România postbelică. 

 

Conferințele FNT desfășurate în spațiul expoziției ,,În lumea personajelor lui Löwendal” de la Muzeul Colecțiilor de Artă sunt organizate de Festivalul Național de Teatru în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României și Fundația Löwendal.

„Löwendal: emigrarea şi integrarea unui baron artist”, susţinută de George Banu în data de 21 octombrie, ora 17:00.

„Ioan Holender: despre operă şi scenografie”, susţinută de Ioan Holender în data de 27 octombrie, ora 17:00.

 

Conferință George Banu

LÖWENDAL: Emigrarea și integrarea unui baron artistConferință FNT susținută de teatrologul și scriitorul George Banu Astăzi, 21 octombrie 2017, ora 17.00Muzeul Colecțiilor de Artă – Calea Victoriei 111 Intrarea liberă!

Posted by Fundația Löwendal on 21 Octombrie 2017

FNT – partener principal al Expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”, deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă. Articol de Maria Sârbu

FNT – partener principal al Expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”, deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă

În spațiile rezervate, circa 120 de lucrări stau mărturie unei descoperi permanente a operei celui care s-a remarcat în mod special în perioada interbelică, dar rar amintit în anii comunismului. Vizitatorii au parte de imagini impresionante pe care le oferă pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate la Cernăuţi, pe când artistul lucra la Teatrul Național din acest oraș. Pot fi văzute și afișe cu grafică publicitară. Există și grafică de șevalet, multe fotografii, documente etc.

 

Vernisajul a avut loc pe data de 13 octombrie, expoziția fiind deschisă publicului din 14 octombrie. Într-o conferință de presă organizată cu acest prilej, nepoata artistului, Ariadna Dănilă Löwendal, președinte al Fundației Löwendal, a vorbit celor prezenți despre arborele genealogic al familiei sale cu origini daneze, despre formarea ca artist și despre activitatea și viața personală a bunicului său, de la nașterea căruia s-au împlinit 120 de ani în 2017.

 

Curatorul acestei expoziții, Ruxandra Demetrescu, menționa, că este al doilea mare proiect curatorial pe care l-a avut în colaborarea sa cu Fundația Löwendal, primul fiind cel din 2014 – o expoziție organizată la Muzeul Național al Țăranului Român, în care a expus atunci lucrări cu țăranii și țărăncele pictați de artist în Bucovina.

Interesul pentru opera lui Löwendal a crescut, fiind făcute mai multe cercetări. Pe an ce trece sunt descoperite alte lucrări, alte materiale, caracterizând creația acestui artist, născut și școlit la Sankt-Petersburg – în Rusia avangardelor artistice, dar care a trăit și a creat în România până la sfârșitul vieții (1964).

Cercetările arată că George Löwendal, cu titlul de noblețe baron, a fost, pe lângă pictor, grafician, pedagog, maestru al primelor generaţii de artişti plastici din România postbelica, un important om de teatru, un scenograf vizionar, despre care vorbesc lucrările sale realizate în special în cei zece ani cât a fost scenograful Naționalului din Cernăuți. A colaborat cu cei mai însemnați regizori români din perioada interbelică, decorurile sale fiind de referință.

De notat că în 2014, la conferinţa „Redescoperirea unui mare scenograf european – George Löwendal”, organizată la Paris de Biblioteca Naţională a Franţei, ocazie cu care numele și opera scenografică a artistului intra în această mare instituție de cultură, specialiști de marcă în domeniul artelor spectacolului din Europa, prezenți la eveniment, s-au arătat impresionați în discursurile lor de ceea ce a realizat Löwendal. Iar George Banu remarca atunci că, într-un fel, Löwendal „este primul om de teatru românesc, în afară de Eugène Ionesco, dar Eugène Ionesco a trăit la Paris, care are acces la Biblioteca Naţională a Franţei pentru un eveniment specific, propriu”.

În perioada Festivalului Național de Teatru (partenerul principal al expoziției „În lumea personajelor lui Löwendal”), în spațiul în care sunt expuse lucrările, vor avea loc și conferințe legate de opera scenografică, teatrală a acestui artist: „Löwendal: emigrarea şi integrarea unui baron artist”, susţinută de George Banu pe data de 21 octombrie, ora 17:00; „Ioan Holender: despre operă şi scenografie”, susţinută de Ioan Holender pe 27 octombrie, ora 17:00.

Maria Sârbu

 

În lumea personajelor lui Löwendal

Tablourile de patrimoniu, transportate cu arma la picior

Arta este atât de valorosă, încât uneori trebuie păzită şi cu arma. Orice creaţie din patrimoniul naţional nu poate fi transportată decât păzită de jandarmi înarmaţi în condiţii tehnice şi de securitate deosebite. Şi în mod discret. O echipă a Ştirilor TVR a văzut filmul complet al unui astfel de transport special.

Misiunea a fost transmisă: transportarea „Bătrânei”, o pictură a baronului George Lowendal, de la Muzeul Memorial Octavian Goga din localitatea clujeană Ciucea, în Bucureşti. Operaţiunea poate fi făcută doar de o firmă specializată în transport valori şi trebuie supravegheată de jandarmi înarmaţi. Pictura a fost împachetată cu mare atenţie în mai multe straturi de folie şi polistiren, după care a fost aşezată într-o cutie specială, sigilată.

Tot drumul, de la Ciucea la Bucureşti, maşina în care se afla tabloul a fost păzită de jandarmi. Cu arma pe poziţie, nu au scăpat tabloul din ochi până la intrarea în Muzeul Colecţiilor de Artă.

Tabloul „Bătrâna” are o valoare de inventar de 1.800 de euro şi este singura pictură a lui George baron Lowendal care face parte din patrimoniul naţional. Artistul face parte dintr-o familie cu origini daneze, este născut în Rusia, dar a trăit în Cernăuţi şi a murit în Bucureşti. Acum există a fundaţie care îi poartă numele şi de care se ocupă nepoata artistului.

Retrospectiva marchează 120 de ani de la naşterea artistului şi va fi deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă din Capitală până anul viitor, la finalul lunii ianuarie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*